Babiš. Ďábel nebo hysterie?

Celé mi to přijde jako hon na čarodějnice nebo novodobá inkvizice. Je ta hysterie okolo nového politického fenoménu přehnaná nebo oprávněná?

  Už mě to docela unavuje číst a poslouchat tolik výpadů proti p. Babišovi. Ze všech stran se na mě valí: Babiš-začátek oligarchizace, Babiš-sám sobě kmotrem, Babiš-už mu nestačí byznys, teď chce rovnou ovládat Českou republiku, Babiš-estébák nám bude vládnout,Babiš-jde mu jen o ovládnutí dotací.

 Toto už začíná zavánět paranoiou. Ještě nebyla ani jmenovaná vláda, ale už se volá o začátku konce demokracie u nás. Vyslechli jsme si poučení od pí. Němcové, p. Schwarzenberga, p. Kalouska, p. Klause o tom jak jsou ohroženy principy demokracie v naší zemi. Ale byli to právě jejich strany, včetně ostatních stran po roce 89 a jejich klonů, kteří tuto demokracii ohrožovali. Způsobem, kterému se říká uzmutí moci státu politiky. Financováním politických stran počínaje přes nesoutěžní hospodářskou soutěž veřejných zakázek, porušováním zákonů a dobrých mravů, opoziční smlouvou, lhaním, kradením, podvody na voličích konče.

 Zatím nevím co si mám myslet o panu Babišovi a jeho straně. Vzniklo jako hnutí, které se ostře vymezovalo proti korupčnímu prostředí české politiky a přerostlo ve stranu, které získalo skoro pětinu hlasů ve volbách.

 Ne nebojím se, že by ohrožoval demokracii u nás. Za prvé: má jen čtvrtinu hlasů ve sněmovně. Za druhé: i s koaličními stranami má 118 hlasů což není ústavní většina. Za třetí: úspěšně podnikat může jen v demokratickém Česku. Za čtvrté: je natolik bohatý, že to nemá zapotřebí.

 To, že se zamotává ve vlastních vyjádření mě nepřekvapuje. Doteď jsme tu poslouchali jen politiky, kteří po položené otázce mluvili hodiny a nic vlastně neřekli. Na to nejsme alespoň deset let zvyklí, proto působí až komicky mezi celoživotními politiky. Až na vzácné výjimky např. senátora Kubery. Docela mě zarazilo když se chlubil kolik zaplatilo jeho impérium a on na daních, tak vlastně ani neříkal pravdivá čísla. Na druhou stranu mě to ani nepřekvapilo. Proč? Protože u tohoto "slováka" je  normální a morální povinností daně platit ve státě kde podniká. Neschovává se za společnostmi na Panenských ostrovech, Kypru, Nizozemí a dalších daňových rájích různě propletených skrze desítky offshorových společností. Kolik "čechů"- majitelů finančních a obchodních impérií u nás má mateřskou společnost a platí daně v ČR. Je to velmi smutné, ale jenom zlomek.

 Ano vystavěl svoji politickou hvězdu na slovech o rozkradení republiky v letech privatizace a když nebylo co krást tak se tunelují veřejné rozpočty, ale vytýkat mu to nemůžeme, protože neříká lež. Jestli on sám korumpoval nedokážu říct, protože to nevím. A hlavně pokud by to v minulosti dělal tak si myslím, že už by to vyšlo najevo a dali by mu to sežrat.

 Spíše mě zarazil výrok p. Kalouska o kterém se nikdo moc nevyjadřoval. Prohlásil, že Babiš likviduje zažitý systém kmotr-prostředník-politik, nastává doba kdy politik je sám sobě kmotrem. On nám tady v přímém přenosu potvrdil co doteď fungovalo a Babiš jim to chce zbourat. Přiznání od nejvysloužilejšího současného politika o tom jak to tady praktikovaly dosavadní strany. 

 Chci věřit o jeho upřímných důvodech vstupu do politiky. Že míra korupce přesáhla únosnou mez, nejen on z velkých byznysmenů mluví o tom jak po nástupu Řebíčků, Bartáků a Dalíků vystoupali úplatky o dva řády výše ze statisíců a miliónů na desítky a stovky miliónů.

  Zatím ve volbách nedostal můj hlas, vyčkávám co ukáže, ale hlavně ho nechci věšet na první strom jako terminátora čechů a demokracie. Nevolil, ale držím mu palce, aby konečně skončila ta morální žumpa české politiky. Naopak mám obavy, aby nedopadl jako důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha v boji s větrnými mlýny.

  

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Khol | úterý 7.1.2014 0:30 | karma článku: 20,17 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Petr Khol

Naštvaný Babiš

2.11.2018 v 14:19 | Karma: 27,17

Petr Khol

Pavle Novotný, chovej se jako chlap...

29.4.2014 v 22:14 | Karma: 20,99

Petr Khol

Nagyová-Nečas. Pasák-šlapka?

20.2.2014 v 13:08 | Karma: 27,59

Petr Khol

ČSSD : I Ty Brute ?!

27.10.2013 v 21:35 | Karma: 47,76
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2263x
Obyčejný chlapík středního věku, co žije celkem obyčejný život s obyčejnými starostmi a radostmi.Pro upřesnění pravicově smýšlející což ale neznamená, že schvaluju zlodějnu,korupci a klientelismus

Seznam rubrik

Oblíbené blogy