Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FAÚ je mocná zbraň, ale ve špatných rukách

Finančně analytický útvar Ministerstva financí by pohnul s ledy vyšetřování různých zlodějen státních peněz.Mohl, ale je tu velké ALE. Ovládá ho politik.

  Tento útvar dokáže velké věci, což nám předvedl bohužel v dost kontroverzním případě.  Po posledních parlamentních volbách a začátku současné vládní koalice, po slibujícím boji proti korupci , začal jako první ministr obrany Vondra svými audity a prošetřováním zbrojních zakázek útočit na ministra financí Kalouska. Zmínka o propojení prostředníků s mocnými na obraně, nejdražšími zakázkami vojenské techniky široko daleko a vypuštění informace o potřebě osekat chapadla chobotnice narozené v devadesátých letech za jeho úřadování rozlítila pana Kalouska. 

 A to do té míry, že ministr financí povolal FAÚ k odvetě. Útvar odvedl výbornou práci ,během chvíle zmapoval finanční toky v kauze Promopro, s pomocí rakouských úřadů zablokoval peníze na zahraničních účtech. Velmi neobvykle pan Kalousek průběžně informoval veřejnost o průběhu vyšetřování ,za což dostal i pokutu. To mě pouze přesvědčilo o skutečném účelu této akce ,o tom poslat Vondrovi a ostatním šťouralům jasný vzkaz - tohle si fakt vážně přehnal, já na tebe taky něco vím, ale narozdíl od tebe to dokážu! V žádném případě to není obhajoba Vondry.

 Pozitivum přece jen existuje. Máme páky na to rychle a účinně zmapovat machinace peněz z předražených zakázek a dokonce zajistit tyto peníze i v zahraničí. Dále to odkrylo zvěsti o obludných rozměrech předražení veřejných zakázek. Z celkové sumy přes půl miliardy korun se neví za co bylo utraceno 300 miliónů. O tunelu až 60% z celkové ceny se do té doby jen spekulovalo,  tentokrát Kalousek nevědomky ( bohudík) potvrdil nejčernější scénáře. 

 Ale k meritu věci. FAÚ je součástí ministerstva financí a tím de facto podřízen ministrovi. Má velmi efektivní pravomoci (zdroj MF) : Finanční analytický útvar je ze zákona oprávněn k výměně informací s orgány se stejnou věcnou příslušností - finančními zpravodajskými jednotkami. Mezinárodním právním rámcem této výměny informací je především multilaterální Štrasburská úmluva z roku 1990, doplněná v roce 2005 Varšavskou úmluvou, popřípadě dvoustranné mezivládní dohody, jejichž součástí je i spolupráce v oblasti boje proti praní peněz. 
 Pokud se nepletu tak předražování ,korupce veřejných zakázek a zneužití dotací je trestná činnost a tyto nelegální peníze je potřeba vyprat. Putujou z účtu na účet, přes zahraniční účty firem s neznámými vlastníky. Jenže ke každému účtu i v zahraničí  jsou konkrétní lidé s dispozičním právem. Bez větší pozornosti proběhly médii zprávy o podepsání dvoustranných dohod o spolupráci v oblasti boje proti praní peněz i s některými oblíbenými daňovými ráji, kde mizí spousta podezřelých peněz. Proč se FAÚ více nezapojuje v rozkrývání tunelování státních peněz? Ta úspěšnost vyšetření, kde a kolik peněz nelegálně zmizelo ze státních zakázek by se velmi zvýšila.

 Napadá mě jen jeden důvod. Žádný ministr financí nebude sebevrah, aby podřezal větev sobě i svým partnerům a rozhodně nebude otevírat Pandořinnu skříňku. Chápu , že ministerstvo financí potřebuje tento útvar pro odkrývání daňových podvodů, ale možnost mapovat skoro online finanční toky podezřelých transakcí bez nutnosti souhlasu soudu a ve spolupráci s kolegy v zahraničí i tyto peníze zablokovat, jsou jednou z nejúčinnějších zbraní proti tunelování veřejných financí. Navíc samy banky jsou ze zákona povinny hlásit FAÚ podezřelé transakce. Dokázal bych si představit tento útvar ,nebo podobný se stejnou pravomocí, pod nějakou nezávislou institucí třeba NKÚ.

 Obávám se , že k tomu asi politická vůle nikdy nebude. Nástroje jsou, jen ve špatných rukách. Bohužel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Khol | čtvrtek 17.5.2012 22:42 | karma článku: 15,39 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Petr Khol

Milá vládo s Hamáčkem a Babišem jděte už třeba do ... háje

Naše milá vláda ochutnala moc nad miliony lidí naší země skrze opatření boje proti Covidu-19 a stále nemá dost. Kam až to zajde?

5.2.2021 v 15:06 | Karma: 33,94 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Politika

Petr Khol

Miloš Zeman a Hrad hledá lidi do pracovního poměru !

Někdy se ani nechce věřit co dokáže Zeman vypustit za hnus... . A to je náš prezident, jak smutné. Novinář, který dělá rozhovor s prezidentem, je označen za pitomce co nemá Vysokou školu ekonomickou.

14.10.2020 v 12:35 | Karma: 28,83 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Khol

Naštvaný Babiš

Máme poslance, kteří jsou nezávislí, ne vždy se řídí podle mých názorů. Já za sebe budu chtít, aby se to schválilo. Nevím, jak se k tomu postaví klub, ale máme držet principy, se kterými jsem zakládal hnutí.

2.11.2018 v 14:19 | Karma: 27,17 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politika

Petr Khol

Šílený vybržďovač z Teplic. Má to i druhou stranu.

Ve včerejších novinách televize Nova byla reportáž o šíleném vybržďovači na trase Bilina-Most Chomutov. Vcelku jasné velmi nebezpečné chování řidiče OA Fabie. Ale co tomu předcházelo?

1.11.2018 v 17:43 | Karma: 42,11 | Přečteno: 15557x | Diskuse| Ostatní

Petr Khol

Propuštění Fajáda. To se Pelikán a spol zbláznil?

Teď se asi Pelikán, Sobotka, Stropnický a Zaorálek plácají po zádech za to, že zachránili pět českých občanů. Velký kulový, jen tím de facto ohrozili stovky našich občanů v zahraničí.

4.2.2016 v 19:59 | Karma: 29,98 | Přečteno: 997x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2263x
Obyčejný chlapík středního věku, co žije celkem obyčejný život s obyčejnými starostmi a radostmi.Pro upřesnění pravicově smýšlející což ale neznamená, že schvaluju zlodějnu,korupci a klientelismus

Seznam rubrik

Oblíbené blogy